...

Collapick

Älä jää suljetun järjestelmän vangiksi – valitse avoimen lähdekoodin Odoo-ERP

Avoin lähdekoodi, ERP / Julkaistu 11.11.2024
Lukuaika 6 min

Digitaalisessa maailmassa, jossa lähes kaikki palvelut ja ohjelmistot ovat verkkopohjaisia, järjestelmät ja niiden hallintamallit ovat yhä tärkeämpiä. Suuri kysymys käyttäjille, kehittäjille ja organisaatioille on: valitaanko suljettu järjestelmä vai avoimen lähdekoodin järjestelmä? Vaikka molemmilla malleilla on omat etunsa, suljetut järjestelmät voivat aiheuttaa merkittäviä haittoja, joita usein aliarvioidaan. Tässä blogipostauksessa pureudutaan näiden kahden järjestelmän eroihin yleisesti, sekä ERP-järjestelmän näkökulmasta – miksi avoin lähdekoodi voi olla pitkällä aikavälillä käyttäjän eduksi?

Mikä on suljettu järjestelmä?

Suljettu järjestelmä tarkoittaa ohjelmistoa tai laitteistoa, jossa käyttäjä ei saa tarkastella, muokata tai jakaa järjestelmän koodia. Ohjelmiston valmistaja, kuten Microsoft tai Apple, hallitsee täysin sen toimintaa, jakelua ja kehitystä. Esimerkkejä suljetuista järjestelmistä ovat esimerkiksi Microsoft Windows, Applen iOS ja monet kaupalliset ohjelmistot, kuten Adobe Photoshop. 

Mikä on avoimen lähdekoodin järjestelmä?

Avoimen lähdekoodin järjestelmä on täysin päinvastainen. Siinä ohjelmiston lähdekoodi on julkisesti saatavilla ja kuka tahansa voi tutkia, muokata tai jakaa sitä edelleen. Meille avoimen lähdekoodin Odoo-ERP antaa mahdollisuuden muokata ohjelmistoa asiakkaidemme tarpeisiin sopivaksi, lisätä toimintoja ja siten hallita siten esimerkiksi sitä, miten jaamme kehittämiämme lisäosia. Esimerkkejä avoimen lähdekoodin projekteista ovat Linux-käyttöjärjestelmä, Mozilla Firefox -selain sekä monet suositut ohjelmistokirjastot ja työkalut, kuten WordPress-verkkosivuohjelma.

Avoimen lähdekoodin mallissa kehitystyötä tehdään usein yhteisöllisesti. Tämä tarkoittaa, että tuhannet kansainväliset kehittäjät voivat osallistua järjestelmän parantamiseen ja virheiden korjaamiseen. Esimerkiksi Odoo ERP-järjestelmän kehitystä hallinnoi Odoo Community Association, jonka joukkoon kuuluu tällä hetkellä 100 000 kehittäjää ympäri maailman.

Suljettujen järjestelmien haitat

Vendor lock-in – Riippuvuus yhdestä toimittajasta

Yksi suurimmista suljettujen järjestelmien haitoista on käyttäjän riippuvuus yhdestä toimittajasta. Kun yritys päättää käyttää suljettua ohjelmistoa, on se usein sidottu toimittajansa ehtoihin, hinnoitteluun, päivityksiin sekä teknisiin rajoitteisiin ilman vaihtoehtoja. Jos toimittaja muuttaa hinnoittelua, pakottaa järjestelmäpäivitykseen tuotteen toiminnan jatkamiseksi tai lopettaa tuotteen kehityksen kokonaan, käyttäjällä ei ole muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä tilanne tai tehdä järjestelmänvaihto. Mikäli suljetun järjestelmän toimittaja tekee konkurssin, edessä on järjestelmänvaihdon lisäksi toimittajanvaihto. 

Avoimen lähdekoodin järjestelmien kanssa toimittajan vaihto sujuu ilman vastaavanlaisia merkittäviä kustannuksia tai ennen kaikkea teknisiä esteitä. Esimerkiksi Odoo ERP-toimittajia on Suomessa useampia, joista jokaisella on omat vahvuutensa Odoo-partnerina. Yleisesti ottaen avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat yhteisön hallitsemia, mikä tarkoittaa, että kehitys voi jatkua riippumatta yksittäisen yrityksen päätöksistä. Yhteisön tuki takaa jatkuvan kehityksen ja tietoturvan, sillä monet silmäparit havaitsevat ja korjaavat ongelmat nopeasti.

Rajoitettu muokattavuus ja joustavuus

Suljetuissa järjestelmissä käyttäjät eivät voi tehdä muutoksia järjestelmän toimintaan tai ominaisuuksiin ja sen lisenssit kieltävät lähdekoodin muokkaamisen ja jakelun. Kaikki hallinta on ohjelmiston valmistajalla ja käyttäjien toimintamahdollisuudet ovat hyvin rajattuja. 

Suljetun järjestelmän keskeinen haaste on sen joustamattomuus, sillä usein järjestelmä noudattaa tiettyä teknologista mallia. Tällaiset teknologiaratkaisut perustuvat usein yhden tahon kehittämiin ja hallinnoimiin pohjaratkaisuihin, joita ei ole saatavilla avoimena lähdekoodina. Tämän seurauksena vain kyseinen taho tuntee pohjaratkaisun yksityiskohdat, ja sen päälle rakennettavat kerrokset ovat sidottuja pohjaratkaisun teknisiin rajoituksiin ja määritelmiin.Tämä tilanne voi merkittävästi rajoittaa kehittäjien innovatiivisuutta ja joustavuutta, sekä osaavien tekijöiden valikoimaa. Tämä voi heikentää järjestelmän mukautumiskykyä ja pitkäaikaista ylläpidettävyyttä. Mikäli alkuperäistä koodipohjaa kehittäessä ei ole otettu huomioon tulevaisuuden muutos- ja laajennustarpeita, räätälöinti ja jatkokehittäminen on suljetuissa järjestelmissä hankalampaa. 

Avoimen lähdekoodin järjestelmät tarjoavat käyttäjälle vapauden ja kontrollin viedä järjestelmää haluamaansa suuntaan. Niissä lähdekoodi on julkisesti saatavilla, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi muokata ja kehittää ohjelmistoa omiin tarpeisiinsa sopiviksi – myös asiakas itse. Mikäli koodausosaamista ei löydy omasta takaa, on tarjolla useita palveluntarjoajia järjestelmästä riippuen. Me esimerkiksi muokkaamme jatkuvasti Odoo ERP-järjestelmää asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin, sekä tuomme tuotevalikoimaamme Collapick Tempo -lisäosia ja integraatioita, jotka täydentävät toiminnanohjausjärjestelmää ja tekevät siitä toimialakohtaisen ratkaisun teollisuuteen, tukkuun sekä huoltoon ja kunnossapitoon. Muokattavuus ja joustavuus ovat siten avoimen lähdekoodin merkittävimpiä etuja. 

Avoin lähdekoodi houkuttelee yhteisöönsä kehittäjiä ympäri maailmaa, joka jakaa tietoja ja resursseja. Ongelmatilanteissa voi aina kääntyä yhteisön puoleen saadakseen apua ja ohjeita, ja tätä varten on perustettu useita foorumeita, joista löytyy myös valmiita vastauksia. Lisäksi virallisena Odoo-kumppanina olemme tukenasi koko asiakassuhteen ajan. 

Tietoturvan läpinäkyvyys

Suljetut järjestelmät mielletään avoimen lähdekoodin järjestelmiä turvallisemmiksi, sillä niiden lähdekoodi on salainen. Tämä tekee kuitenkin turvallisuuden arvioinnista vaikeampaa ja ohjelmiston toimintojen tarkastamisesta mahdotonta. Suljettu järjestelmä siten lisää riskiä piilotetuille tietoturva-aukkoille, joita ei usein havaita, ennen kuin ne on jo hyödynnetty. Lisäksi suljetun järjestelmän tietoturvan parissa työskentelee vain ohjelmistoyritys itse ja sen määritellyt työntekijät, jolloin resurssit tietojen turvaamiseen ja koodivirheiden havaitsemiseen ovat rajalliset. 

Tietoturva on yksi suurimmista huolenaiheista avoimen lähdekoodin kohdalla. Koska lähdekoodi on vapaasti saatavilla, myös kyberhyökkääjät voivat tutkia ohjelmistoa etsiäkseen haavoittuvuuksia. Tämä saattaa herättää epäilyksiä erityisesti organisaatioissa, joissa tietoturva on ensiarvoisen tärkeää. On kuitenkin tärkeää muistaa, että avoimen lähdekoodin aktiivinen yhteisö, kuten Odoo Community Association voi reagoida haavoittuvuuksiin huomattavasti nopeammin kuin suljetun lähdekoodin ohjelmistoissa. Turvallisuuden arviointi on avointa ja useimmat haavoittuvuudet ja riskit on todennäköisesti korjattu jo ennen kuin asiakas kuulee niistä. 

Yleisesti avoimen lähdekoodin alustoilla on käytössä järeät suojaustoimenpiteet, ja me Odoo-kumppanit teemme myös jatkuvasti töitä järjestelmän turvaamisen eteen. Lue esimerkiksi tietoturvatoimenpiteistämme kertova erillinen artikkeli: https://collapick.com/blogi-collapick-ja-bittiguru-yhteistyolla-taattua-tietoturvaa/

Avoin lähdekoodi ei suinkaan tarkoita, että asiakkaille tuotettujen ratkaisujen koodi olisi kaikille avointa, sillä myös avoimen lähdekoodin lisenssejä on erilaisia. Hyödynnämme avoimen lähdekoodin ratkaisuja aina asiakkaan etu ja tarpeet ensisijaisesti huomioiden.

Kustannukset ja lisenssimaksut

Suljetut järjestelmät ovat tyypillisesti maksullisia ja vaativat usein kalliita lisenssimaksuja, päivitysmaksuja, ylläpitomaksuja ja erikoistuen kustannuksia. Kärkkäästi onkin ilmaistu, että suljettujen järjestelmien parissa asiakas maksaa monen moisia kalliita kustannuksia, joiden hintaan ei kuitenkaan sisälly jatkuva järjestelmäkehitys. Uudet ominaisuudet ja parannukset voivat olla myös hitaasti käytettävissä, sillä järjestelmän kankean muokattavuuden vuoksi myös kehittäjäjoukko on rajallinen. 

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat ilmaisia tai ne maksavat murto-osan kaupallisten ohjelmistojen hinnoista. Maltillisten kustannusten perusteena on avoin lähdekoodi, joka mahdollistaa esimerkiksi jo olemassa olevien ja jaettujen ratkaisujen hyödyntämisen ohjelmistokehitystyön pohjalla, jolloin pyörää ei tarvitse keksiä aina uudelleen. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot kehittyvät usein nopeammin, koska monet kehittäjät työskentelevät niiden parissa samanaikaisesti. Uudet ominaisuudet ja parannukset voivat olla käytettävissä huomattavasti nopeammin. Esimerkiksi Odoo julkaisee järjestelmästään uuden version Enterprise-lisenssikäyttäjilleen vuosittain. 

Toisin kuin suljetuissa järjestelmissä, tuki ja päivitykset eivät ole riippuvaisia ohjelmiston omistajan aikatauluista ja määrittämistä sisällöistä. Omissa tuoteratkaisuissamme ei esimerkiksi ole pakotettuja, vuosittaisia versiopäivityksiä. Asiakkaillemme tärkeimmät ominaisuudet ovat usein toimialakohtaisia ja ne pysyvät yleensä versiopäivityksissä muuttumattomina. Esimerkiksi tietoturvan kannalta oleelliset päivitykset saadaan avoimen lähdekoodin järjestelmissä toteutettua nopeasti ja myös käyttäjällä on suljettua järjestelmää parempi mahdollisuus vaikuttaa milloin päivitetään ja mitä.

Rajoitettu yhteensopivuus ja integrointi

Suljetut järjestelmät voivat olla suunniteltu toimimaan vain omien tuotteidensa kanssa ja yhden järjestelmän taktiikalla, mikä estää tai vaikeuttaa niiden käyttöä yhdessä muiden järjestelmien tai ohjelmistojen kanssa. Avoimen lähdekoodin ratkaisut tukevat usein monenlaisia integraatioita ja standardeja, mikä tekee niistä joustavampia ja helpompia liittää osaksi suurempia IT-ympäristöjä. Olemme esimerkiksi integroineet Odoo-ERP järjestelmän tukemaan suljettujen järjestelmien toiminnallisuuksia ja integroineet Odooseen lukemattomia muita järjestelmiä, jolloin asiakkaan ei tarvitse luopua suosikkiohjelmistoistaan vain yhden järjestelmän vuoksi.

Miksi avoin lähdekoodi kannattaa?

Avoimen lähdekoodin järjestelmät tarjoavat valtavasti etuja käyttäjille ja organisaatioille. Ne lisäävät joustavuutta, tarjoavat vahvempaa tietoturvaa ja vähentävät riippuvuutta yksittäisistä toimittajista. Ohjelmistokehitys on nopeaa ja järjestelmään on mahdollista tehdä asiakaskohtaisia muokkauksia helposti ja kustannustehokkaasti. Ne myös kannustavat ohjelmistokehittäjiä yhteistyöhön, innovaatioihin ja oppimiseen, sillä avoimen lähdekoodin kehittäjät voivat luoda uusia ratkaisuja ja ominaisuuksia, mikä luo jatkuvasti kehittyvän ekosysteemin, mikä vie myös järjestelmää eteenpäin. 

Valitsemalla avoimen lähdekoodin järjestelmän vältyt monilta suljettujen järjestelmien haitoilta, kuten toimittajariippuvuudelta, rajoituksilta ja korkeilta kustannuksilta. Samalla saat enemmän hallintaa, joustavuutta ja yhteisön tukea järjestelmällesi. Yhteisön lisäksi Odoo ERP-järjestelmällä on omat kumppaninsa jokaisessa maassa, jotka auttavat tilanteessa kuin tilanteessa. 

Avoimuus on avain vapauteen, innovointiin ja kestävään kehitykseen – älä siis jää suljetun järjestelmän vangiksi.

Varaa veloitukseton tutustuminen järjestelmään

Tutustu avoimen lähdekoodin ERP-järjestelmään ja kehittämiimme Tempo-lisäosiin näppärästi etänä järjestettävässä demossa. Esittelemme mielellämme järjestelmää ja vastaamme mieltä askarruttaviin kysymyksiin. 

Voit soittaa suoraan teknisesti taitaville asiantuntijoillemme tai varata ajan suoraan kalenteristamme täältä

Henri Halmia

Myynti

050 367 0965

henri.halmia@collapick.com

Jarno Laine

Myynti

050 301 2956

jarno.laine@collapick.com