...

Collapick

Avoimen lähdekoodin lyhyt oppimäärä

Avoin lähdekoodi / julkaistu 10.2.2023 / Päivitetty 9.10.2024
Asiantuntija Petteri Torssonen
Lukuaika 4 min

Odoo on avoimeen lähdekoodiin perustuva ERP-järjestelmä. Avoimella lähdekoodilla tarkoitetaan ohjelmistoa, jonka alkuperäinen koodi on vapaasti käytettävissä, muokattavissa ja jaettavissa. Kokosimme yhteen tiiviiseen pakettiin avoimen lähdekoodin historian, keskeisimmät hyödyt, sekä sen, miksi valitsimme avoimeen lähdekoodiin pohjauvan alustan ERP-järjestelmäkokonaisuutemme moottoriksi. Entä miksi järjestelmän käyttöönotossa kannattaa hyödyntää kumppania? Kaikki selviää tästä artikkelista. 

Avoin lähdekoodi on kokenut pitkän matkan julkiselta sektorilta yritysten verkkosivuratkaisujen kautta teollisuuteen

Avoimen lähdekoodin käyttö on ollut pitkään yleistä julkisella sektorilla, mutta teollisuudessa se on toistaiseksi harvinaisempaa. Julkinen sektori on hyödyntänyt avoimen lähdekoodin järjestelmiä, kuten Odoota, WordPressiä ja Drupalia, erityisesti verkkosivujen rakentamiseen ja sosiaalisen median sisällöntuotantoon, sekä jossain määrin myös projektinhallinnan tukena.

Avoin lähdekoodi on kuitenkin alun perin tuotu laajempien joukkojen saataville ratkaisemaan suuria, globaaleja ongelmia, sen sijaan että sen käyttöönotto olisi keskittynyt teollisuuteen. Esimerkiksi 10–15 vuotta sitten Suomessa oli lukuisia yrityksiä, jotka tarjosivat asiakkailleen omilla alustoillaan luotuja verkkosivuja. Jokaisessa kaupungissa oli oma verkkosivufirma, ja verkkosivujen olemassaolo ja hankinta oli yrityksille välttämättömyys. Tämä ajanjakso merkitsi avoimen lähdekoodin alkutaivalta, jota seurasi räjähdysmäinen kasvu, kun sen potentiaali ja hyvien työkalujen tarve tunnistettiin kansainvälisesti.

Nykyisin on vain vähän yrityksiä, joilla on oma sisällönhallintajärjestelmä, ja verkkosivujen luomiseen tarkoitetut järjestelmät ovat yhä harvemmin suljettuja ratkaisuja. Avoimen lähdekoodin kehitys on ollut huimaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja sen ympärille on muodostunut vahvoja yhteisöjä. Esimerkiksi Odoo on saanut uusia kilpailijoita, kuten Next ERP-järjestelmän, joka on erityisen suosittu Intiassa. Avoimen lähdekoodin pitkä ja monivaiheinen kehityspolku selittää osaltaan sen, miksi sen käyttö teollisuudessa on vasta nyt alkanut yleistyä.

Miksi valitsimme avoimeen lähdekoodiin pohjautuvan Odoon, ja päätimme tuoda sen teollisuuden käyttöön?

Kun päätimme ryhtyä tarjoamaan ERP-ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin, harkitsimme useita vaihtoehtoja, mukaan lukien oman järjestelmän rakentamista. Tämä osoittautui kuitenkin liian raskaaksi hankkeeksi, sillä sen kehittäminen ja ylläpito olisi vaatinut laajan tiimin – talous-, myynti-, osto-, varasto- ja kassatiimit sekä muut tukitoiminnot. Tällaiset investoinnit vaativat suuren, noin 100 hengen organisaation, jotta laadukkaan ERP-järjestelmän toteuttaminen olisi realistista.

Toinen vaihtoehto oli Microsoft Navin hyödyntäminen oman tuotteemme pohjana. Tämä olisi kuitenkin rajoittanut mahdollisuuksiamme muokata järjestelmän ydintoimintoja kattavasti, vaikka tiesimme, että asiakaskuntamme teollisuuden alalla tarvitsi nimenomaan merkittäviä mukautuksia.

Punnittuamme eri vaihtoehtoja päädyimme siihen, että helpointa olisi perehtyä syvällisesti avoimen lähdekoodin järjestelmään. Ohjelmointipuolella tämä tarkoitti avoimen lähdekoodin kirjastojen käyttöä, mutta meillä ei ollut mitään valmista alustaa, jolta lähteä liikkeelle (paitsi muutama pieni sisäinen järjestelmä). Odoo tarjosi täydelliset perustukset ja liiketoiminta-alustan, joka mahdollisti säästöt kehityskustannuksissa, joka tarkoitti vastaavasti edullisempia ratkaisuja myös asiakkaille. Sen lisäksi, että Odoo on erittäin muokattavissa, se on myös vakaa alusta. Jo tuolloin näimme, että Odoo ja sen laaja sovelluskauppa on tulevaisuuden liiketoimintaratkaisu.

Avoimen lähdekoodin 3+1 hyödyt

Avoimen lähdekoodin kolme suurinta etua ovat kehittäjäyhteisö, joustavat käyttömahdollisuudet ja lähdekoodin vakaus. Ensinnäkin valitsemalla oikean avoimen lähdekoodin ja sitä hyödyntävän järjestelmän, saat myös laajan kehittäjäverkoston. Tämä motivoitunut ja järjestelmän ympärille rakentunut yhteisö vie ohjelmistoa jatkuvasti eteenpäin kehittämällä uusia toiminnallisuuksia, luomalla sovelluksia ja testaamalla järjestelmää perusteellisesti. Tämä jatkuva kehitystyö tuo järjestelmään innovaatioita ja parannuksia nopeammin kuin monissa suljetuissa järjestelmissä.

Toiseksi avoimen lähdekoodin järjestelmät tarjoavat huomattavasti enemmän joustoa ja valinnanvapautta. Asiakas ei ole sidottu yhteen toimittajaan tai yhden toimittajan järjestelmään, vaan voi vapaasti valita ja tarvittaessa vaihtaa kumppania, sillä osaajia on laajalti saatavilla. Lisäksi avoimen lähdekoodin ohjelmat ovat usein helposti integroitavissa toisiin järjestelmiin, mikä ei ole aina mahdollista suljetuissa ratkaisuissa.

Kolmantena hyötynä on lähdekoodin vakaus ja turvallisuus. Moni ajattelee virheellisesti, että avoimen lähdekoodin tietoturva on heikompi kuin suljettujen järjestelmien. Todellisuudessa suljetuissa järjestelmissä turvallisuuspuutteet saattavat jäädä havaitsematta, koska vain pieni kehittäjäryhmä, esimerkiksi 10 henkilöä, vastaa koodista. Avoimen lähdekoodin tapauksessa, kuten Odoossa, koodia kehittää ja testaa 100 000 kehittäjää (2024), mikä tarkoittaa, että virheet havaitaan ja korjataan nopeammin. Tämä laajempi testausympäristö tekee järjestelmästä turvallisemman, vaikka tietoturva-aukkojen riski on olemassa kaikkialla, sillä rikollinen voi ehtiä hyödyntämään mitä tahansa tietoturva-aukkoa sen huomatessaan. Suljettu järjestelmä on kuitenkin suurempi riski varsinkin toiminnanohjaukselle, sen ollessa niin laaja kokonaisuus. 

Avoimen lähdekoodin edut ovat nähtävissä käytännössä myös ohjelmoijan arjessa. Pystymme toteuttamaan tehokkaammin, pienemmällä työmäärällä ja rakenteellisemmin ratkaisuja. Rakenteellisuus on kuin taloa rakentaisi – sillä myös ohjelmoinnin softia voidaan rakentaa useilla eri tavoilla.  Odoon kaltaisessa alustassa on valmiita rakennuspalikoita, jotka tekevät työstä hallittavampaa ja standardoidumpaa. Näitä rakenteita on testannut paitsi kehittäjäyhteisö myös 12 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti (2024), mikä varmistaa niiden toimivuuden. Avainetuna on, ettei jokaisessa projektissa tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

Miksi avoimen lähdekoodin ERP käyttöönotossa kannattaa hyödyntää kumppania?

Asiakkaat kysyvät usein, miksi avoimeen lähdekoodiin perustuvasta järjestelmästä, kuten Odoosta, täytyy maksaa, kun saatavilla on ilmaisia, itse käyttöönotettavia versioita. Odoon sovellusten käyttöönotto itse on kuitenkin erittäin työlästä ja monimutkaista. Odoo tarjoaa perusasennuksen, joka on hyvin raaka versio järjestelmästä. Pelkkä oletuskonfiguraatio ei siten käytännössä riitä millekään yritykselle, sillä jokaisen yrityksen prosessit ovat ainutlaatuisia ja vaativat räätälöintiä.

Me olemme standardoineet käyttöönoton eri vaiheet, kuten lähtötilakartoituksen, tarvittavat Excel-pohjat sekä erilaiset asetuskonfiguraattorit. Asiakkaalta vaadittaisiin laaja ymmärrys siitä, miten Odoo mukautetaan heidän liiketoimintaprosesseihinsa. Lisäksi tulisi osata tunnistaa, mitä moduuleita yritys tarvitsee ja miten ne konfiguroidaan. Vaikka asiakkaat tuntevat omat prosessinsa, ulkopuolinen asiantuntija voi usein auttaa näkemään kehityskohdat ja tekemään järjestelmän mukauttamisesta sujuvampaa.

Käyttöönotto on siis teknisesti mahdollista tehdä itse, mutta se vaatii paljon aikaa ja osaamista. Useimmat yritykset käyttävät Odoo-partnereita, jotta he voivat keskittyä omaan ydintoimintaansa. Ilman syvällistä ymmärrystä sekä Odoosta että omista prosesseista on resurssien tuhlaamista yrittää hoitaa käyttöönottoa itse, kun se vie huomion pois yrityksen varsinaisesta toiminnasta ja tulonlähteistä.